Специално за "Фокус“ екипът от български астрономи, които наблюдаваха пълното слънчево затъмнение от Мексико, изпратиха кадри от впечатляващото явление, което наблюдаваха милиони души на 8 април. Снимките са изпратени за читателите на Агенция "Фокус“ лично от доц. Д-р Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория Рожен, който с още трима души от Института по астрономия с НАО – БАН наблюдаваха и заснеха явлението от Мексико на около 350км североизточно от Монтерей.

Преди няколко седмици доц. Петров заяви пред "Фокус“, че имат много задачи, въпроси без отговор по отношение на слънчевата корона по време на пълни слънчеви затъмнения. "Там при тези явления астрономите имат възможност да наблюдават тази корона от Земята на големи разстояния – например 2, 3 пъти диска на Слънцето. Тъй като слънчевите затъмнения са доста рядко явление, успеваемостта на експедиции, подобна на нашата, е доста висока“, подчерта директорът на обсерваторията в Рожен..

Той посочи, че искат за разберат повече за разпределението на електроните в слънчевата корона, да видят доколко и докъде може да достигне неутрален прах, който се движи между планетите. "Под въздействие на гравитацията на Слънцето той успява да го доближи, дори да падат малки тела от него върху самото Слънце - това обогатява Слънцето с гориво и то продължава да свети“, допълни астрономът.

Припомняме, че екип от български астрономи наблюдава пълното слънчево затъмнение и миналата година в Австралия. Тогава отново доц. Петров изпрати кадри от него специално за "Фокус“.