Съвместни екипи на полиция и прокуратура ще противодействат на престъпността във Великотърновска област. Те ще се концентрират основно върху шест видя престъпления, предаде кореспондент на "Фокус“. Решението бе взето на работно съвещание между Окръжна прокуратура – Велико Търново и Областна дирекция на МВР – Велико Търново. В срещата участваха още представители на Териториална дирекция "Национална сигурност“ и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност. Експертите направиха анализ и оценка на спецификата и динамиката на престъпността във Великотърновски съдебен район.

Окръжният прокурор Христо Христов обърна внимание, че целта на инициативата е да се създаде по-добра организация на взаимодействие между прокуратурата, полицията,  ТД "НС“ и сектор "БОП“- Велико Търново, за постигане на динамичен и конструктивен диалог и търсене  на ефективни решения в борбата срещу престъпността.

На работното съвещание беше постигнато съгласие между всички присъстващи, че усилията за противодействие на престъпността трябва да бъдат съвместни и своевременни.

Беше решено да се сформират съвместни екипи, които да анализират, оценяват и осъществяват постоянен мониторинг на наличните данни относно шест групи престъпления – престъпления по линия на организираната престъпност, на разпространението на наркотични вещества, телефонни измами, мигрантския натиск, битовата престъпност и корупцията.

Целта на групите е всеки един от представителите, съгласно съответната функционална компетентност, да допринася за анализирането, оценяването и противодействието на съответния вид  престъпност.  Решено бе екипите да провеждат регулярни съвещания, като помежду им да има постоянна връзка, с цел бързо и своевременно решаване на възникнали казуси и проблеми.