Стратегия за развитието на туризма разработват в Свищов. В крайдунавския град се проведе и първата среща по темата, като неин домакин бе Общината, предаде кореспондент на "Фокус“.

Със задачата за привличане на повече туристи са се заели експертите Харалан Александров, Иво Маев, Ивайло Асенов и Юлия Асенова. Именно те имат трябва да извършат подготовката и изработването на документа, в съответствие с приоритетите на областната стратегия за развитие на туризма и стратегиите по чл. 5, ал. 2 от Закона за туризма. В дейностите, освен местната администрация, ще участват и Туристическия информационен център, културни институции, ученици, хотелиери, ресторантьори и предприемачи от бранша.

Планирани са изграждане на инфраструктура, която да обслужва туризма в региона; създаване на още информационни центрове; изграждане и поддържане на нови туристически обекти; организиране на събития с местно и национално значения; активна реклама на региона; подобряване качеството на предлаганите услуги и други.