Приемни във всички населени места от Свищовска община организират местната администрация и център "Компас“. От Общината уточняват за "Фокус“, че експертите ще говорят с хората по проблеми, свързани с трудова заетост, образование, здравеопазване, социални дейности и психологическа подкрепа.

"С изнесените приемни дни се цели да се допринесе за повишаване качеството на живот, социалното включване, трайна интеграция на най-уязвимите обществени групи и намаляване на бедността. Всеки ден екипът ще посещава различно населено място, ще се среща с местните, имащи нужда от подкрепа и ще ги информират относно подходящите за тях мерки, които биха могли да подобрят социалния им статус“, обясняват организаторите на инициативата.  

Ролята на Център "Компас“ е цялостната координация, взаимодействие и проследимост на мерките, процеса и резултата на интеграцията на целевите групи.

Дейностите са част от реализацията на проект "Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование в Община Свищов “, финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. и Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г.,  съфинансирани от ЕС чрез Европейския социален фонд.