Средните цени на жилищните имоти в Пловдив са нараснали около 15% на годишна база, каза д-р Мирослав Владимиров, преподавател в Икономически университет Варна, по време на бизнес форума "Предизвикателствата пред пазара на имоти", предаде репортер на "Фокус".

"Средно нашите цени растат с около 5% от 2015 година досега. Европейската комисия има процедура за следене на дисбаланси. В нея различните параметри са разделени на вътрешни и външни и във външните, заедно с отношенията дълг, БВП и т.н. има един индикатор, който следи директно пазара на имоти. Това са дефлираните (реалните) цени.

ЕК е сложила праг от 6%, над който годишното поскъпване на цените се счита за прекомерно, т.е. пазарът се счита за свръхнадценен, или има т.нар. "балон". Със среден ръст от 4.96%, който тази година ще се увеличи с 2-3 процента заради високата инфлация, нашият пазар след 2015 година не е бил близо до критерия да бъде свръхнадценен. Пазарът не е свръхнадценен, цените не са високи. Цените съответстват на дългосрочните фактори и на дългосрочните трендове, които ги поддържат" - коментира д-р Владимиров.

Още за цените на имоти в България и в Европа - във видеото.