Специален съвет ще подпомага културната сфера в Кюстендил. Това каза пред Агенция "Фокус“ Радмила Рангелова, зам.-кмет на Община Кюстендил с ресор "Социални услуги, програми и проекти". По думите й вече е преминала процедурата за създаване на Културен съвет, чиито членове са седем души.

Културният съвет към общината се учредява в изпълнение на  проект “Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми“ и ще представлява устойчив механизъм за развитие на местните културни екосистеми. 

Основните цели на съвета са: подпомагане на частни лица и организации, заети в сферата на изкуството и културата в Община Кюстендил чрез обмен на опит и добри практики с културните съвети в Община Троян и Община Шумен, както и с партньорските организации на сдружение "АСОРИ“  - Музей на живото изкуство (Исландия) и Pikene pa Broen (Норвегия);  Развиването на нови подходи и модели за създаването на артистични продукти; Работа с партньори - артистични формации, други общини, чуждестранни организации и др.;Ангажиране на съществуващи и достигане до нови публики; Кандидатстване за общинско, национално и европейско финансиранe;  Комуникиране с бизнес организации с цел осигуряване на спонсорства. 

Зам.-кметът на Община Кюстендил разказа подробности и за самия проект, чиято основна цел е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус - обмяната на опит и артистичнипрояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия. От една страна, проектът цели подобряване достъпа до култура в малките населени места посредством провеждането на серия регионални микросъбития, последвани от ежегоден, интердисциплинарен фестивал.

От друга - проектът цели повишаване капацитета на местните културни оператори и творци, посредством провеждането на семинари, лекции, работилници и ежегоден професионален форум. 

Венцеслав ИЛЧЕВ