Награден нож получи като признание един от заместниците на апелативния прокурор на Велико Търново Емил Денев. Отличието му бе присъдено от главния прокурор Иван Гешев, предаде кореспондент на "Фокус". От Апелативна прокуратура - Велико Търново уточняват, че Денев е награден за висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения като заместник на административния ръководител, заместник-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура-Велико Търново, както и за цялостен принос в професионалната си кариера.

Великотърновският прокурор бе отличен и с "личен почетен знак, първа степен - златен" от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Той се присъжда за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

"Оценяваме, че с професионалното си поведение и високия си морал сте един от магистратите, които изградиха съвременния облик на българското правосъдие. Благодарим Ви за проявената почтеност и за личния Ви принос за въздаване на правосъдие, което да оставя в обществото чувството за законова и човешка справедливост", пише в поздравителния адрес от ВСС.

Високите отличия бяха връчени от Таня Недкова – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново на тържествено изпращане по повод 65-годишнината на прокурор Денев. Той бе поздравен от колектива на Апелативна прокуратура – Велико Търново, от окръжните и районни прокуратури и колеги магистрати, с които е работил през годините на своята кариера.

Прокурор Денев има над 30 години юридически стаж. В периода 1993-1999 година е бил следовател в Окръжна следствена служба във Велико Търново. От 1999 година е прокурор в Окръжна прокуратура – Велико Търново, като в периода 2005–2009 година е заместник окръжен прокурор, а след това два мандата (от 2009 до 2019 година) е административен ръководител – окръжен прокурор на същата прокуратура. От 2019 година до пенсионирането си е заместник на административния ръководител - апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - Велико Търново. Има ранг "прокурор във ВКП и ВАП".