Трупа, основана от сценарист на най-голямата огнена конвенция в Европа, е специален гост на зимния фестивал "Шабла и птиците"2022 на 18 декември, предаде репортер на Агенция "Фокус". Уърк шоп, който ще премине в спектакъл с огнени, светлинни и пиротехнически ефекти, ще предложи трупа "Палячи". 

Тя е създадена преди 5 години от Иван Ценков, професионален изпълнител на огнени и светлинни атракциони. Популярен е също като сценарист и обучител на международни събития, като най-голямата огнена конвенция в Европа – Phoenix Fire Convention. Името на трупата идва от глагола "паля“, защото огънят е един от главните елементи, използван за шоу програмите и спектаклите.

Формацията комбинира за своите творчески проекти исторически сюжети и събития с модерното изпълнителско изкуство с огън, светлини, специални ефекти, танц и театър. Има участия в България, Румъния, Сърбия и Германия. Техните изпълнения ще поставят финалния щрих в програмата на първото издание на зимния фестивал, организиран от Община Шабла и Зеления образователен център и посветен на популяризирането и опазването на световно застрашен вид птица - червеногушата гъска, която през студения период на годината може да се наблюдава край езерния комплекс на Дуранкулак и Шабла. 

Жулиета НИКОЛОВА