В четвъртък се проведе отворена дискусия за бъдещето на Княжевската минерална баня. Срещата беше организирана от местната организация на Спаси София в район "Витоша" и гражданско сдружение "Княжевецъ", като в нея се включиха експерти, граждани и общественици, които се обединиха около връщането на банята в ръцете на Общината и нейното последващо възстановяване като баня.

По време на събитието бяха обсъдени всички проблеми и предизвикателствата пред банята и пространството около нея. Общинският съветник от "Спаси София" Пламена Терзирадева съобщи, че са предприети първи стъпки за това Столична община да придобие собственост върху банята и нейния имот, за да може да я възстанови и стопанисва. Внесен е доклад в Столичния общински съвет с предложение кметът Васил Терзиев да инициира преговори със собственика на банята - държавното търговско дружество "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" ЕАД за безвъзмездно придобиване или откупуване. Тя допълни, че Министерство на Здравеопазването следва да работи в обществен интерес, който е да бъде съхранена банята, паметник на културата и хората да имат достъп до водата. След като СБР-НК няма намерение да развива този обществен ресурс е редно да прехвърли собствеността безвъзмездно на СО. "Ние от Спаси София сме сме силно притеснени от опасността имотът да попадне в частни ръце и банята да последва тъжната съдба на много други унищожени паметници на културата" - добави още Пламена Терзирадева.

В дискусията се обсъди и проблемът със съседните на банята частни имоти, които са предвидени за цех за бутилиране и жилищна сграда с позволена височина до 26 метра. “Трите варианта имотите в съседство да бъдат придобити от общината са те да бъдат откупени, отчуждени или заменени за други. Общинският съвет трябва да припознае както сериозността на казуса, така и отговорността, която има в превенцията на застрояването на имотите в непосредствена близост." - заяви общинският съветник от "Спаси София" Гергин Борисов.

Арх. Зарко Клинков, кмет на район Витоша, поясни, че според Общ устройствен план от 2009 г. е предвидено разширение на бул. Цар Борис III, което минава през имота на банята и на практика означава нейното разрушаване. Той заяви, че тази регулация е морално остаряла и ще настоява да отпадне чрез изменение на подробния устройствен план.

В последвалата дискусия гражданите изразиха своето разочарование от състоянието на банята и категорично заявиха желанието си тя да бъде прехвърлена безвъзмездно към Столична община и да остане публична собственост с функция на баня. Присъстващите се обединиха около това, че ще продължат да работят заедно обединени от каузата Княжевската баня да се запази и да заработи отново като баня.