Спад в случаи на COVID-19 и остри респираторни заболявания отчитат здравните експерти във Великотърновска област. От Регионалната здравна инспекция в старата столица уточняват за "Фокус“, че средната 14-дневна заболеваемост от коронавирус в началото на седмицата е 30,13 на 100 хиляди души население. 35-а са заразените с грипоподобни инфекции в периода 29 ноември – 5 декември, а за сравнение в предходната седмица /22-28 ноември/ те са били 39-а.

От РЗИ припомнят и, че ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Данните обаче сочат, че броят на имунизираните лица също намалява. До момента в областта са поставени общо 122 866 дози ваксини, като със завършен имунизационен цикъл са общо 54 101 лица. С общо поставена бустерна доза са 27 431 човека, от които с адаптирани иРНК ваксини – 2136. За времето от 29 ноември до 5 декември са ваксинирани 82-а души, а в предходната седмица те са били 106-а.

В региона продължават да работят временни имунизационни кабинети – в РЗИ – Велико Търново, в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“, в СБАЛК – Велико Търново, в свищовската и горнооряховска болници.

Безплатни изследвания за COVID-19 можете да си направите в РЗИ, в търновската болница и във филиалите на Центъра за спешна медицинска помощ в Горна Оряховица, Свищов, Елена, Павликени, Полски Тръмбеш и Стражица.