1493-а са регистрираните през май в Дирекция "Бюро по труда" – Велико Търново. От институцията отчитат, че те са с 25-а по-малко в сравнение с април, предаде кореспондент на "Фокус“. За ползване на посредничеството и услугите на бюрото по труда през месеца са се регистрирали нови 233 незаети лица.

Безработицата в региона остава ниска – 3,8% при 5,1% за област Велико Търново и за страната. По общини показателите са както следва – община Велико Търново 2,9%, община Елена 10,6% и община Златарица 13,0%.

193-а души са започнали работа с посредничеството на Бюро по труда през май. Броят им спрямо предходния месец се запазва. Най-много са намерили препитание в селско, горско и рибно стопанство – 20% и държавно управление – 20%. 18% са за преработващата промишленост, 12% за хотелиерство и ресторантьорство, строителство – 6%, транспорт – 6% и други.

Продължава търсенето на работна сила, като заявените работни места на първичния пазар на труда през месец май са 126. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработваща промишленост (36,2%), хотелиерство и ресторантьорство (16,9%), строителство (8%), административно спомагателни дейности (7,2%), държавно управление (6,4%), търговия (4,8%), хуманно здравеопазване (4%) и други.

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги, персонал, полагащ грижи за хората, работници в преработващата промишленост, строителство и транспорт, персонал осигуряващ сигурност и защита, водачи на МПС и подвижни съоръжения, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни и други.