Подготвителни и ремонтни работи за сондаж за минерална вода започват в Свищов. От Общината уточняват, че дейностите са част от проект, който предвижда реконструкция на съществуващ извор, просондиран през 1977 година, предаде кореспондент на "Фокус“.

Дълбочината на обекта е 1510 метра, но той не е експлоатиран и впоследствие е бил затрупан от около 10 метра земна маса и строителни отпадъци, като се е водел ликвидиран.

"През 2021 година бяха положени целенасочени усилия от страна на общинското ръководство и сондажът беше отново открит, в резултат на което бе изготвено настоящото инвестиционно предложение, което предстои да бъде реализирано. Изпълнението на дейностите, които ще доведат до оптималната експлоатация на сондажа ще бъдат на няколко етапа“, поясняват от местната администрация.

В първия се предвижда изграждане на транспортен подход към сондажа и площадка около него, с укрепени бордове против свличане. След подготовката ще бъдат направени обследване, почистване и ремонт на сондажа, като ще бъде извършено и изолиране на регистрирания приток на подпочвени води. След реконструкцията, която ще бъде изпълнена от специализирана геоложка фирма, ще се направи тестово водочерпене и ще се вземат водни проби, посредством потопяема помпа. В края на плануваните дейности, устието на сондажа ще бъде защитено със специално изработен метален капак, предпазващ минералната вода от замърсяване.

Финансова стойност на първи етап е в размер на 80 хил. лева, които се осигурени от бюджета на Община Свищов.

Финансирането на втория етап, се очаква да бъде осигурено от Националния доверителен еко фонд и в него се предвижда изграждането на каптажна шахта, в която да се разположат контрол на помпеното оборудване, водомер за отчитане на изразходваните количества и всичко необходимо за коректното функциониране на системата.

В третия етап от плануваните дейности се предвижда довеждането на минералната вода до МБАЛ "Д-р Димитър Павлович“, където да бъде използвана с балнеоложки цели. Средствата за този етап ще бъдат от ЗДБ.

Във финалния, четвърти етап от предстоящите дейности е планувано минералната вода от сондаж Р-4хг да захранва и бъдещия Дунавски индустриален технологичен парк – Свищов, с което ще се гарантира оптимално оползотворяване на ресурса от извора, и задоволяване нуждите на инвеститорите и гражданите.