Звездни солисти от три балкански държави репетират операта "Дон Жуан" на Моцарт с либретото на Лоренцо да Понте във великотърновския театър. От културната институция уточняват за "Фокус", че премиерата на новото заглавие в афиша на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е следващата седмица. С "Дон Жуан" МДТ ще участва в Международния фестивал "Софийски музикални седмици", а 21 юли спектакълът ще се играе на крепостта Царевец.

Изпълнителите на осемте солистични партии са избрани след кастинг, а сред тях има артисти от съседна Сърбия, Гърция и цяла България. Ролята на Дон Жуан репетират гост-солистите Никола Иванов, Добромир Момеков и Стефан Димитров, които са носители на отличия от редица музикални конкурси и имат международна кариера. Партиите на Церлина изпълняват гъркинята Анна Фасея, Димитрина Кечеджиева и Мария Славова, а на Донна Анна – солистката на МДТ Теодора Петрова и гостенката от Сърбия Исидора Молес, която се изявява и на сцената на Музикалния театър в София. Като Донна Елвира на сцената ще излязат солистката на МДТ Миряна Калушкова, Невена Милошевич от Сърбия и Гергана Георгиева. Невена заедно със Стеван Каранац, който е избран за ролята на Дон Оттавио, са солисти в Белградската опера и вече са познати извън пределите на Сърбия. Партиите на Дон Оттавио репетира и солистът на великотърновския театър Пламен Долапчиев.

В спектакъла публиката ще се наслади на изпълненията на Пламен Кумпиков, който е бил солист в редица оперни театри не само у нас, но и зад граница. Сред тях са Вроцлавска опера в Полша, Миланската Ла Скала и други. Прочутият бас, който вече е част от състава на МДТ, ще играе ролята на Лепорелло заедно с Боян Савов. Като Командорът в "Дон Жуан" участват Виктор Кръстанов и Любен Байчински, а партиите на Мазетто изпълняват Денис Бояджиеви и Никола Попов.

По думите на режисьора спектакълът е уникално съчетание на музика, актьорска игра, сценография, костюми и 3D мапинг. В него участват оркестър, хор и балет на великотърновския театър. Диригент на продукцията е младият талант Георги Патриков. Сценографията и костюмите са дело на Ася Стоименова, а с тях идва първото впечатление за публиката. Визуалното въздействие с 3D мапингът на Лора Руневска – elektrick.me и хореографията на Катя Богданова се вплитат с красивата музика в битовите и бални сцени с новаторство и неокласицизъм. В постановъчния екип участват още концертмайсторът Мария Павлова и хормайсторът Яница Първанова.

Билети за премиерата на "Дон Жуан“, която ще се играе на 23 май от 19:00 часа в голяма зала на великотърновския театър, се продават на касата на МДТ, както и онлайн на сайта.