45-а солисти от три държави се явиха на кастинг за солистичните роли в операта "Дон Жуан“ на Моцарт във великотърновския театър. От Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов“ уточняват за "Фокус“, че в прослушването са се включили изпълнители от цяла България, както и от съседните Гърция и Сърбия.  

"Пред комисия в състав режисьорът Петко Бонев, диригент-постановчикът Георги Патриков и директорът на театъра Васил Вълчев те трябваше да изпълнят по една или две арии от операта. Артистите се конкурираха за осем ролите, сред които на Дон Жуан, Донна Анна, Донна Елвира, Командорът, Дон Оттавио и други“, допълват от културната институция.

Операта "Дон Жуан“, призната за едно от върховите постижения в творчеството на гениалния Моцарт, е новото предизвикателство за екипа на Музикално-драматичния театър. За режисьор на спектакъла е поканен Петко Бонев, с когото МДТ поддържа дългогодишно творческо партньорство. Той е познат сред ценителите на изкуството в старата столица с операта "Травиата“ на Верди, оперетите "Графиня Марица“, "Царицата на чардаша“, "Баядерка“ на Калман и други, които той е поставял на сцената на великотърновския театър.  Диригент-постановчик на "Дон Жуан“ е маестро Георги Патриков. Над сценичния дизайн и костюмите ще работи Ася Стоименова, а с 3D мапинга ще се заеме Лора Руневска – elektrick me. В постановъчния екип участват още хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Първанова. 

Репетициите на новото оперно заглавие започват през март, а премиерата на спектакъла ще е през май. С "Дон Жуан“ великотърновският театър ще се представи в Международния фестивал "Софийски музикални седмици“, както и в осмото издание на Летния оперен сезон "Сцена на вековете".

Луиза ТРАНЧЕВА