Между 15 и 17 юли в и около Музея на хумора и сатирата ще се проведе соларен уикенд с Грийнпийс – България, съобщиха организаторите. В рамките на три дни габровци и гостите на града ще имат възможността да се включат в поредица от събития: да гледат прожекция на филма на Patagonia – We the Power, посветен на енергийни общности в Европа; да се включат в разговори за това как сами могат да произвеждат енергия от възобновяеми източници и да бъдат енергийно независими; да се насладят на концерт, захранен с енергия от слънцето; да рисуват заедно с децата си.

Събитията са със свободен вход и са част от съпътстващата програма на 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството с тема Икономия на средствата. Те ще се проведат в и около Музея на хумора и сатирата, който през тази година освен, че отбелязва своята 50-годишнина, e инициатор и проводник на редица зелени практики.

Събитията също така са част от кампанията на Грийнпийс за забрана на рекламите на изкопаемите горива. Петицията може да бъде подкрепена на: https://act.gp/Ban-Fossil-Fuel-Ads-Media.

КРАТКА ПРОГРАМА ПО ЧАСОВЕ:

Петък

20:30 Откриване с прожекция на документалния филм We the Power и тематична дискусия

Събота

10:00 – 13:00 Соларно кафене на тема Енергия от покрива

16:00 – 19:00 Дискусия как да си направим енергиен кооператив

20:30 Соларен концерт на суинг група Wet Pebbles + DJ set by ELEN

Неделя

10:00 – 12:00 Занимания за деца и родители: слънчеви рисунки и по-ниски сметки