"Проведохме първа работна среща с фирмата, избрана след конкурс, която ще изготви План за устойчива градска мобилност за нуждите на Община Пловдив. Това се похвали в страницата си във Фейсбук зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, видя репортер на Агенция "Фокус".

"Документът обхваща период от 10 години и задава основните насоки за устойчиво развитие на мобилността в града посредством синергия между различните начини за придвижване - пеша, с велосипеди, с масовия градски транспорт и с автомобили.

Екипът има 7 месеца, за да завърши Плана и да представи решения за бързо придвижване и Modal split, който да е с повишен дял пешеходно, велодвижение и това с градски транспорт за сметка на автомобилното движение“, пише още зам.-кметът.

Процедурата за обществената поръчка беше открита през февруари тази година.

Изпълнителят следва да изготви План, който да отразява насоките в Общия устройствен план на града, който е в процес на изменение, както и другите базови документи, третиращи транспортната ситуация в града.

ПУГМ следва да бъде разработен за периода 2022 - 2032 г. Основната цел на Плана е постигане на устойчива градска транспортна система чрез обезпечаване на достъп до работни места и услуги за всички, подобряване на безопасността и сигурността, намаляване на замърсяванията, парниковия ефект и консумацията на енергия, подобряване на ефективността и ефикасността на транспортирането на хора и стоки, повишаване на привлекателността и качеството на градската среда.

Максималният финансов ресурс, който общината, в ролята си на възложител, може да осигури за изпълнение на настоящата поръчка, е в размер на 351 666,67 (триста петдесет и една хиляди шестстотин шестдесет и шест лева и 67 стотинки) лв. без ДДС или 422 000,00 (четиристотин двадесет и две хиляди) лв. с ДДС.  Определената прогнозна стойност се явява максимално допустима (максимален бюджет) за поръчката. В стойността на поръчката се включват всички разходи, свързани с качественото изпълнение на поръчката, в описания вид и обем. 

Срокът за изпълнение на услугите е до 7 /седем/ календарни месеца, считано от дата на получаване на възлагателно писмо.

Финансирането на услугата, предмет на настоящата обществена поръчка, е със средства от бюджета на Община Пловдив. Към момента на откриване на поръчката не е било осигурено нейното финансиране, поради което в проекта на договор е предвидена клауза за отложено изпълнение - "Договор под условие“, на основание чл. 114 от ЗОП. В този случай, всяка от страните по договора може да поиска неговото прекратяване без предизвестие след изтичане на тримесечен срок от сключването му.

На конкурса са се явили общо 4 фирми. Спечелила е софийската фирма Д ЕНД Д КОНСУЛТИНГ ООД. Фирмата е предложила най-добра оферта за сумата от 232 500,00 лв. без ДДС

Динaмичнo paзвивaщитe гpaдcĸa мoбилнocт и тpaнcпopтнa инфpacтpyĸтypa ca ĸлючoв фaĸтop зa cъвpeмeннитe гpaдoвe, в ĸoитo пpeз 2050 г. щe oбитaвaт нaд 65% oт нaceлeниeтo в cвeтa.

Здpaвнaта, иĸoнoмичecĸa и ĸлимaтични ĸpизи ca eднo нoвo тpoйнo пpeдизвиĸaтeлcтвo, a тpaнcпopтът e eдин oт нaй-cилнo зaceгнaтитe ceĸтopи в нacтoящaтa cитyaция. 75% oт eвpoпeйцитe живeят в гpaдcĸи paйoни. Te мoгaт дa ce пpeвъpнaт в инĸyбaтopи нa инoвaтивни мyлтимoбилни peшeния зa пo-чиcт и eфeĸтивeн гpaдcĸи тpaнcпopт.

Eвропейската инвестиционна банка /ЕИБ/ бe пpeдocтaвилa финaнcиpaнe зa Бългapия oт нaд eдин милиapд eвpo зa пepиoдa 2016-2020 зa paзлични пpoeĸти, вĸлючитeлнo и за coфийcĸoтo мeтpo. Πpиopитeт нa бaнĸaтa ca въвeждaнe нa eлeĸтpoбycи в eвpoпeйcĸитe гpaдoвe, ĸaĸтo и изгpaждaнe нa зapядни инcтaлaции, ĸaĸвитo в Eвpoпa вeчe съществуват.

Очаква се до 2050 година Eвpoпa дa бъдe пъpвият въглepoднo нeyтpaлeн ĸoнтинeнт.