По време на събитието Digital Sofia, което тази година се проведе съвместно с WEBIT 2023, заместник кметът на София по направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" Генчо Керезов направи обзор на свършеното до сега. Той отбеляза дигитализацията в сферите на транспорта, системата за прием на деца в детски заведения и напредъка в областта на електронната сигурност, която е ключово изискване за всеки дигитален проект, информират от Столична община.

Керезов наблегна на стартиралия в началото на юни 2023 проект, съвместно с Министерството на електронното управление, който ще изгради гръбнака на дигиталната инфраструктура за общините в страната. Проектът, озаглавен "Облачни е-услуги за администрацията“ представлява отворена платформа, към която ще могат да се интегрират многото електронни системи в различните общини. Целта е да се изгради централизирана система, която освен да съхранява данните да позволи на администрацията, да извършва електронно справки и услуги за гражданите. Редица от услугите, които в момента изискват човешка намеса, ще бъдат автоматизирани.

В рамките на този проект ще бъде изградена пилотно системата на София, Велико Търново и Челопеч като общини със съответните различни специфики – голяма, средна по размер община и малка. Впоследствие, единната платформа за съответния мащаб ще бъде предоставена и до всички други общини в страната, като те ще могат бързо и лесно да адаптират наличните си регистри и операции към платформата.

"Радвам се, че след почти две години диалог между заинтересованите страни този проект вече стартира. Надявам се системата да заработи до края на годината и жителите на трите града да разполагат с електронно гише в джоба си, през което да могат да се заявяват и осъществяват голяма част от общинските услуги. Този проект е основополагащ за бързото развитие на общините в страната и значително ще облекчи натоварването в администрацията – операции, които преди са отнемали дни, ще могат да се извършват от служителите за секунди, а гражданите ще получават резултати до 1 час. Разчитаме на съществуващи технологии, методи за идентификация и сигурност и се стремим системата да прави автоматизирани проверки на документи", каза Керезов.