Вълнуваща церемония и спиращ дъха спектакъл белязаха официалното обявяване на София за "Световна столица на спорта за 2024 година, съобщиха от Столична община. Зала 1 на НДК се оказа тясна да побере всички желаещи да станат свидетели на историческите събития, завършили с кулминацията по честване юбилея на духовната академична светиня на българския спорт.

Аудиторията избухна в аплодисменти още в началото, когато водещите - фигуристката Александра Фейгин и гимнастичката Ренета Камберова поканиха на сцената олимпийски легенди и млади български таланти, спомогнали София да получи престижната титла. Легендарните спортисти бяха водени от световната рекордьорка в скока на височина и председател на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, сред тях бяха Ваня Гешева, Евгения Раданова, Екатерина Дафовска, Здравка Йорданова, Йорданка Благоева, Мария Гроздева, Румяна Нейкова, Стойка Кръстева, Таня Богомилова, Тереза Маринова и други.

Сред официалните гости бяха още българският еврокомисар Мария Габриел, Георги Георгиев – председател на Столичен общински съвет и председател на Фондация "София – европейска столица на спорта“, проф. Николай Изов – ректор на Национална спортна академия "Васил Левски“, Анатоли Илиев – зам.-председател на "София – европейска столица на спорта, членовете на Изпълнителния борд на АCES EUROPE – Асоциацията на европейските градове и столица на спорта, членовете на Управителния съвет на "София – европейска столица на спорта“ и други.

Аплодисменти получиха посланиците на инициативата Християна Тодорова, Йоана Илиева, Катрин Мануилова, Изабела Янкова, Калоян Бинев, както и представителите на 14 български селища, заслужили титлата "европейски градове на спорта“ в последните 10 години – Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Банско, Варна, Пазарджик, Горна Оряховица, Сандански, Панагюрище, Чепеларе, Община Бяла, Монтана и първият в историята европейски курорт на спорта Албена.

Присъстващите в залата, сред които бяха президентът Румен Радев, служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева и други, посрещнаха с овации знамето на "Световна столица на спорта“, внесено на сцената от българският ансамбъл – настоящ световен шампион в художествената гимнастика. Флагът бе връчен от президента на ACES EUROPE Джан Франческо Лупатели в ръцете на кмета на София Йорданка Фандъкова, която последователно го предаде на председателя на СОС Георги Георгиев и на зам.-председател на Фондация "София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев.

Последваха кратки слова, като италианецът отбеляза, че "София е сред най-активните и иновативни европейски столици на спорта – модел за развитието и надграждането на устойчивите практики. Благодарни сме за това, че градът увлече десетки селища из България, за да стане страната ви една от най-заслужилите в утвърждаването на инициативата," каза още Лупатели, който бе отличен от ACES EUROPE със специален приз за цялостния му 50-годишен принос за развитието на европейския спорт.

От своя страна Йорданка Фандъкова благодари за признанието и обяви, че спортът за всички се превръща във все по-важен приоритет в дейността на Столична община.

"Виждаме колко много хора увлича инициативата и това ни задължава да продължим,“ каза Йорданка Фандъкова.

"Събрали са ни две много силни като символи събития: 80-годишнината на НСА и връчването знамето на София за световна столица на спорта през 2024 г. Тази титла е признание и отговорност, доказателство, че в града има много енергия, дух и сила,“ заяви българският еврокомисар Мария Габриел.

Деца от Централната школа по таекуон-до връчиха на всички официални гости и легендарни спортисти на сцената червени рози от един от най–зелените и гостоприемни градове на Европа - София, от днес вече и официално "световна столица на спорта“, а кратък видеоклип припомни с атрактивни кадри направеното досега през последните осем години.

София проведе една от най-успешните кампании като "Европейска столица на спорта“, което беше високо оценено от всички европейски държави. Като израз на тази оценка ACES Europe обяви безпрецедентно София за постоянен носител на тази титла. Със своите многобройни спортни прояви Фондацията увлече 14 други български градове в голямото семейство на определените за градове на спорта. Активните занимания със спорт са сред най-важните дейности на съвременния човек, те му предоставят възможност за подобряване начина на живот и за преодоляване на последствията от световната пандемия. Титлата "Световна столица на спорта“ е особено престижна и дава на града-носител нов имидж и перспектива.

Ръководителите на ACES EUROPE подчертават, че определянето на София за "Световна столица на спорта“ е естествено продължение и надграждане на всички иновации и добри практики, създадени и развити по време на инициатива "Европейска столица на спорта“. Титлата ще е мощен стимул, като ще позволи на столичани и гражданите на града и в бъдеще да имат своите многобройни и разнообразни възможности за спорт и активен начин на живот. Животът доказа, че масовият спорт и физическата активност са първото и най-ефективно средство, за възстановяване на нормалния начин на живот след края на пандемията. Специалистите изтъкват, че точно спортните занимания са мощен антишок за преодоляване последиците от социалната изолация, принудила човечеството да си остане по къщите в продължение на месеци.

Титлата "Световен град на спорта“ бе въведена от ACES EUROPE в сътрудничество с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 г. бе отличен Абу Даби, за периода 2020-2021 г. званието бe в Гуадалахара, за настоящата 2022 г. е в Мадрид, а през 2023 ще бъде в Коня (Турция).