На 24-ти и 25-ми юни в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ ще се проведе втората годишна конференция на Съвета за икономически анализи. Събитието се организира съвместно от Министерския съвет на Република България, Софийския университет "Свети Климент Охридски“ с активното участие на Стопанския факултет на университета, и Европейската икономическа асоциация. Събитието ще бъде официално открито в Аула Магна в Ректората на 24.06.2023 г. (понеделник) в 09:00 ч.

В рамките на конференцията ще бъдат представени научни доклади, посветени на разнообразни теми, като парична и фискална политика, международната търговия, икономически растеж, пазар на труда и образователни политики, финанси и кредит, инфлация и др. Участниците са от водещи академични и изследователски институции в областта на икономическата наука и приложенията й, като Университета на Чикаго, Нюйоркския универсиет, Университета Тилбург, Университета Саймън Фрейзър, Университета Дрексел, Университета на Бирмингам, Университета на Саутхамптън, Норвежкото бизнес училище BI, Международния Валутен Фонд, Европейска централна банка, Федералния резерв, Световната банка, Бундесбанката, Норвежката централна банка, Холандската централна банка, Института WIFO, Американския университет в България и Софийския университет.

Ключовата презентация на конференцията ще бъде на проф. Виргилиу Мидриган от Нюйоркския университет, който ще представи своята работа върху динамиката на инфлацията при големи инфлационни шокове. На специално събитие по време на конференцията ще бъде представен и Годишния доклад на Съвета за 2023-та година.  Ще бъде проведена и панелна дискусия на тема "Икономическото бъдеще на България: демография, инвестиции и членство в еврозоната", в която е предвидено участието на Людмила Петкова, председател на СИА и вицепремиер и министър на финансите на Република България, доц. Ралица Симеонова-Ганева от Софийския Университет "Св. Климент Охридски", Джеф Готлийб, старши регионален директор на МВФ за централна, източна и югоизточна Европа, Десислава Николова, старши икономист в офиса на Световната Банка в София и Атанас Пеканов, икономист в Института WIFO във Виена.  Програмата включва и постерна сесия, в рамките на която ще бъдат представени резултатите от научни изследвания на докторанти и студенти.

Цялата програма на конференцията на Съвета може да бъде намерена на страницата на Съвета за икономически анализи.