На 5 юни 2024 г. инж. Калин Коларов – представител на Национална компания "Железопътна инфраструктура“ изнесе открит урок на тема "Жп релсите не са място за игри и снимки“ пред учениците от 8-ми до 11-ти клас на 18 СУ "Уилям Гладстон“.

Инициативата е част от Международния ден за безопасно преминаване през железопътните прелези (ILCAD), който тази година отбелязахме на 9 юни. Слоганът на таз годишния ILCAD е "Пазете се от влаковете. Животът може да се промени за част от секундата“, като вниманието е насочено към уязвимите групи потребители. 

Интересът на децата и тийнейджърите към влаковете и релсите като място за оригинални снимки и преживявания е голям, като  не се мисли и често се пренебрегват опасностите при пребиваване на територията на железопътната инфраструктура. Навлизането в опасни зони може да доведе до сериозни наранявания или смърт - при снимки върху релсите, рисуване на графити, навлизане в железопътни депа, катерене върху товарни или пътнически вагони и др. За последните 2 години случаите на хора, поразени от волтова дъга, вследствие неправомерно пребиваване в района на железопътната инфраструктура в страната и катерене върху вагони, са  9. 4 от тях са от 2023 г. Последният трагичен инцидент е от месец април тази година, като ясно се очертава тенденцията на това опасно поведение сред тийнейджърите.

За съжаление темата не е заложена в необходимата степен в помагалата по "Безопасност на движението по пътищата“, които се ползват в часовете на класния ръководител.

В дните преди лятната ваканция на учениците най-голямото столично училище се включи в инициативата на НКЖИ в стремежа си да се погрижи за безопасността на децата по една пренебрегната, но важна тема.

Сътрудничеството с НКЖИ ще продължи и през следващата учебна година с презентации за учениците от всички класове, които ще се ползват в часовете на класния ръководител, специално разработени от държавната компания.

Всяка година НКЖИ провежда инициативи, свързани с превенция на опасно поведение в районите на гари и железопътна инфраструктура. През 2024 год. за шестнадесети пореден път компанията се включва в Международния ден за безопасно преминаване през жп прелезите, който се провежда по инициатива на Международния съюз на железниците (UIC) съвместно с железопътния и автомобилния сектор в повече от 40 страни в света. Първият Международен ден за безопасно преминаване през железопътните прелези беше проведен на 25 юни 2009 г. в 28 страни. Основната цел на инициативата е да покаже, че инцидентите могат да бъдат избегнати, като се ограничи опасното поведение на участниците в движението при преминаване през жп прелезите и пространството около тях.

Ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура" призовава водачите на пътни превозни средства да спазват правилата за движение по пътищата. Всяко неспазване на Раздел 12 "Железопътни прелези“ от Закона за движение по пътищата и преминаване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на влак към прелеза, е риск за живота на водачите на превозните средства и техните спътници. Инциденти от този род нарушават графика за движение на влаковете, отнемат от личното време на пътниците, ползващи железопътен транспорт, предизвикват значителни икономически загуби за НКЖИ и железопътните оператори и могат да доведат до човешки жертви, които могат да бъдат избегнати. 

Кампаниите на ILCAD включват провеждане на международни конференции за обмен на идеи и добри практики, относно безопасността на железопътните прелези, превенцията на престъпления и самоубийства. Всяка година има партньорска страна домакин, чиято конференция привлича представители на железопътната индустрия, пътни власти, академици и др., които работят за повишаване на осведомеността относно опасностите около прелезите. Страна домакин през 2024 год. беше Аржентина. Събитията се организират съвместно от Международния съюз на железниците = UIC и Аржентинския съвет за безопасност на транспорта = Junta de Seguridad en el Transporte (JST).