Тази вечер от 19.00 ч. със спектакъл на операта-сатира "Чичовци“ от Лазар Николов, Софийската опера ще закрие 52-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство /ФОБИ/ в Стара Загора, предаде репортер на Агенция "Фокус". Мащабната постановка на "Чичовци“ е реализирана по повод 100 години от рождението на Лазар Николов – композитор-авангардист, автор на оперна, симфонична, камерна музика, филмови и театрални музикални картини.

"Чичовци“ е създадена през 1971 г. и дълги години не е поставяна на сцена. Първата й постановка в Софийската опера е на Пламен Карталов. Той споделя, че "Чичовци“ е една нелесна творба, но произведение с изпреварващ в творчеството подход и на композитора Лазар Николов, и на автора на текста Иван Вазов. Маестро Карталов смята, че "Нашата жива връзка с българските композитори говори за една идентичност, не само културна, социална и духовна, но и нравствена.“

Премиерата на "Чичовци“ бе огромно събитие в музикалния живот на България и бе високо оценена от редица творци, между които проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ, изтъкнатия критик Божидар Манов. А големият кинорежисьор проф. Людмил Стайков споделя, че спектакълът обединява в неразривно единство всички възможни изкуства - звук, образ, пантомима, прожекция, танц. "Чичовци“ не е спектакъл – това е явление в българския културен живот. (Този спектакъл трябва да се види от много хора, защото той донася самочувствие за възможностите, за таланта на българите във всички области“, каза проф. Стайков.

"Чичовци“ е изумителен спектакъл, брилянтна, завършена творба. Пламен Карталов създава един изключителен театър на абсурда в първата сценична версия на "Чичовци“ на софийска сцена. Режисьорът умело вплита категорични послания към нашето време, но не се отдалечава от духа на вазовото произведение. Певците и оркестърът се представят блестящо и майсторски разказват режисьорския замисъл.

Диригент на спектакъла е Жорж Димитров, сценографията е на Свен Йонке, а в ролите на Хаджи Смион, Иванчо Йотата, Мирончо и останалите вазови " чичовци " са Атанас Младенов, Костадин Андреев, Емил Павлов, Атанас Йонков, Николай Павлов, Николай Петров, Веселин Михайлов, Петър Бучков и други.

В последния ден от Фестивала на оперното и балетно изкуство, Софийската опера кани всички почитатели на оперното изкуство да се насладят на един впечатляващ спектакъл, който претворява на реалността чрез ново творческо мислене.

Рени АТАНАСОВА