"Ако в България има "екосистема“ за социална икономика, то тя е във Варна“. Това заяви при посещението си в Регионалния център за развитие на социалната икономика в Североизточна България министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

"Във Варна вие сте затворили цикъла. Тук имаме 2 социални етапа, две "спирки": първоначално хора с увреждания още в младежка възраст получават грижа чрез чиста социална интервенция. След това през Центъра за защитена заетост те реално от една уязвима група се превръщат в хора които разбират, че имат много голям потенциал да бъдат трудово и общностно активни. И вече в социалните предприятия те добиват самочувствието, че могат да бъдат на пазара на труда.

Именно тази "екосистема“ сте развили тук. Затова Варна е готова да бъде лидер за това социалните предприятия да изследват този бизнес модел“, каза министър Шалапатова и представи пред екипа на фокус-точката във Варна испанската практика за конкурентоспособни социални предприятия, от която България трябва да се учи.