В Пловдив започна осмото издание на кулинарния панаир "Етно кухня на колела“, предаде репортер на "Фокус"

Един от гостите бе шеф Иляс Кавуранлар, който е четвърто поколение майстор-готвач и собственик на ресторант в Пловдив. Специално от Одрин той донесе "оджак“ за приготвяне на телешки дроб, завещан от дедите му, които са били най-известните майстори на това ястие в турския град. 

"Тайната на прочутия “Одрински дроб" е не само в пърженето, а и в начина на нарязване – реже се много тънко, парченцата стават като лист хартия", издава част от тайната готвачът.

Приготвянето на дроба започва с нарязването му, като ножът за това не се ползва за друго в кухнята на майстора. От 20 години той посреща гости в ресторанта си в Пловдив и разказва за занаята, който се пази от неговия род. Другата тайна за съвършения одрински джигер, е свързана с процеса на пържене, както видяйа на панира любителите на кулинарното изкуство.

Дървените къщички на обособената търговска уличка са превърнати в място за кулинарни изкушения от арменската, италианската, руската, еврейската, турската, украинската и традиционна балканска кухня.

Панирът е ситуиран на на новото пространство за фестивали и събития в Plovdiv Stage park, в подножието на Младежкия хълм.