Собствениците на домашни кучета във Велико Търново масово не знаят, че регистрацията на животните в местната Община е задължителна. Това показа проверка на "Фокус“. Хората са на ясно, че трябва да ваксинират и чипират животните, но останалата част от закона – със записването и плащането на данъци им убягва. Основната причина, оказва се, е че ветеринарните лекари в града често казват, че такава регистрация е необходима само ако кучето ще напуска пределите на страната.

"Нашият лекар каза, че няма нужда да правя регистрация в Общината, щом животното е кастрирано. Това, според него, не е задължително, а аз му се доверявам“, казва една от запитаните.

"Не, кучето ми не е регистрирано в Общината, защото докторът каза, че не трябва да го правя, ако не искам“, казва друг търновец.

Според общинската Наредба, която е от 2013-а година, "собствениците са длъжни да подадат декларация в кметствата на населените места или в Община Велико Търново в едномесечен срок, от датата на придобиване на кучето“. Хората трябва регистрират домашните си любимци и в Районната ветеринарномедицинска служба или при лицензиран ветеринарен лекар.

Данъците, които собствениците трябва да плащат, не зависят от породата на животното. Те са в размер на 20 лева на година за града и 2 лева на година за селата, като в Дебелец и Килифарево плащат по 5 лева. Въпреки ниските такси, обаче, през 2022-а са регистрирани с 50% по-малко кучета спрямо 2021-а

Проверки се правят се правят редовно, заявяват от Община Велико Търново.

"Тъй като всички собственици на домашни кучета са длъжни да ги отглеждат спрямо разпоредбите на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно медицинската дейност, санкции се налагат. Съставят се актове на нарушителите. Глобите са в размер от 100 до 200 лева за физически лица и до 400 лева за юридически. Важно е да отбележим, че за кастрираните животни не се плащат такси“, обяснява Стойна Младенова, главен специалист в Отдел "Околна среда“ на Община Велико Търново.

"Фокус“ припомня, че в общинския приют в село Шемшево извършват и напълно безплатна кастрация на домашни дворни кучета.

Луиза ТРАНЧЕВА