Снимки в социалните мрежи предизвикаха много положителни емоции сред добруджанци и разбира се тяхната гордост, предаде репортер на "Фокус". Указателна табела в тъмносин цвят с надпис на нея: "Дуранкулак 14 147 км" от базата "Св. Климент Охридски" в Антарктида се вижда на няколко снимки. Това накара добруджанци да се чувстват специални и особено онези, които живеят в морските общини на област Добрич. Дуранкулак е крайната североизточна населена точка в България, последното село на българското Черноморие преди северната ни граница, най-голямото село в община Шабла и любимо място на туристите особено през лятото.

През миналата година добруджанци отново имаха повод за гордост, свързана с Антарктида. В края на 2021 г. лично кметът на Добрич Йордан Йорданов връчи знамето на добруджанския град на доц. д-р Развигор Дърленски. Подаръкът бе по случай предстоящото му участие и това на д-р Иван Богданов в поредната антарктическа експедиция.

По време на престоя си в Антарктическата база те проучваха физиологичните и функционални промени, настъпващи в кожата, изложена на антарктическите климатични условия. Те изследваха също и дозиметрично UV-натоварването на участниците в експедицията.

В началото на миналата година знамето на Добрич беше развято на Антарктида по време на юбилейната 30-а експедиция с участието на добруджанец за първи път.

Жулиета НИКОЛОВА