Планински спасители подредиха фотоизложба в хотел "Руен“ в Осоговска планина, съобщиха за "Фокус" организаторите на изложбата. Тя разказва в подробности за историята на планинския спасителен отряд. Освен това се представя и книгата "60 години ПСС – Кюстендил“.

С фотографиите оживяват истински истории, легенди, мъжеството, силата, непримиримият дух, обичта към хората и планината, смелостта, грижата, доброто и разказите за едни големи хора – планинските спасители.

Фотографиите показват уловени мигове от величествената природа, историята на туризма в Осоговската планина, истински истории, легенди за мъжеството, силата и непримиримия дух, обичта към хората и планината. Кадрите са запечатали автопарка на отряда, започващ с автобус "Чавдар" 5Ц, който се запалвал чрез подклаждане с огън, снимки от тренировки на отряда, спасителната база, построена през 1986 г.

Ва снимките са заснети моменти от спасителни акции, обучения, и дейности на хора, участвали в отряда. Показан е част от автопарка през годините, както и базата на спасителите.

Началото на планинския спасителен отряд в Осоговска планина започва в края на 1959 година. След изкарване на двуседмичен курс в Рила от страна на доброволците, в началото на 1960 година отрядът официално е създаден.

Венцеслав ИЛЧЕВ