Една черно-бяла снимка, с изхабени от времето краища, се споделя безспир от варненци в мрежата.

От нея гледат белобрад старец и млада жена, облечени с премени, подхождащи на друго историческо време. Зад тях е окачена картина - най-известният портрет с маслени бои.

Сензация!, коментират много хора.

Сензация, но, в кавички... На фотосът се виждат Леонадро да Винчи и моделът Лиза дел Джокондо или Мона Лиза. Само че нищо не е истина. Всичко е една красива, дори много красива лъжа.

Вижте защо!

Самият гении на италианския Ренесанс умира през 1519 година.

Първата и най-стара снимка в света е направена през 1826 година. Тя е дело на Джоузеф Нипсе - френски фотограф, използвайки осемчасова експозиция. Наречена е "Погледът от прозореца на Льо Гра". Изложена е в Центъра за хуманитарни изследвания "Хари Рансом" в Тексаския университет в Остин.

12 години по-късно - през 1838 година е направена първата снимка на друг човек. Дело е на Луис Дагер. През 1858 г. е направен първият фотомонтаж, а чак през 1875-та - първият автопортрет. Това е американски фотограф Матю Брейди, който е първият човек в историята, снимал себе си (а не вълкът от "Ну, погоди!", както си мислят повечето).

Лъжливата "прастара" снимка на Леонардо да Винчи и Мона Лиза привлича зрителя, заради асоциацията с най-известната картина в света.

Това не е най-добрата творба на ренесансовия гении, но е най-известната картина в света. Превръща се в такава, тъй като е била открадната от 1911 до 1913 г. Тогава един репортер започва свое проучване. Сам да търси "следите й". Почти всеки ден публикува материал за нея. Това е първото журналистическо разследване в историята и превръща картината в най-известното произведение на изобразителното изкуство.