Традиционно, Широка лъка отбеляза храмовия празник на църквата "Успение на Пресвета Богородица“, който е и празник на селото. Това съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Проявите започнаха на 13 август с богата фолклорна програма от самодейците към читалището в с. Момчиловци.

На 14 август, епископ Висарион отслужи Архиерейска празнична вечерня в храм "Успение Богородично“. По-късно в центъра на Широка лъка се проведе тържествена заря проверка с участието на 101-ви Алпийски полк. Слово произнесе кметът на селото Васил Седянков.

На празника присъстваха областният управител Стефан Сабрутев, председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов, секретарят Момчил Николов, директорът на ОД на МВР старши комисар Костадин Пачеджиев, командирът на 101 –ви Алпийски полк подп. Стефан Димов, духовници, представители на държавни и културни институции. Беше прочетен и поздравителен адрес от президента Румен Радев.

Днес се проведе празнично богослужение в църквата "Успение Богородично“ . Вечерта програмата ще продължи с празничен концерт на Нина Иванова.

Църквата "Успение Богородично“ в Широка лъка е съградена през 1834 г. Благодарение на неуморния труд и вяра, широколъчани се справят с нелеката задача, указана от турската власт, да съградят храма за 40 дни.