Топло, затрогващо, емоционално и запомнящо се посрещане на дебютния роман "Трето царство" на Костадина Костова в Регионална библиотека "Николай Вранчев" – Смолян, съобщиха от библиотеката.

Родената и израснала в Смолян млада авторка прикова вниманието на родната публика със споделените лични истории по написването на първата й рожба. Роман за многото лица на любовта, за авторовото търсене и докосване до онези исторически времена на Княжество България, в които хората са живеели самоотвержено с чисти идеали и чисти сърца, за изграждането на пълнокръвни и запомнящи се персонажи, за несъзнателно прокрадналите се в романа късчетата спомени от детството и семейството.

Младата авторка сподели за израстването си като четящ и пишещ човек, за влюбването й в книгите и техния дом – библиотеката, за влиянието на семейството и учителите й, за първите опити по написване на роман във втори клас, за издаването на собственоръчно изрисуван квартален вестник "Смях и глъч", за сериозните писания в студентските и младежки години, за зрелите търсения на сегашната жена и майка.

Публиката откликваше на думите на Костадина Костова със сърдечни усмивки и допълваше разказа.  Сред присъстващите бяха учители от началното, основно и средно образование на младата авторка, които наред със семейството й споделиха гордостта си от постижението й. Особено вълнуващи бяха думите на прочелите романа "Трето царство", които споделиха: "Изключително зрял поглед върху епохата и фино представяне на персонажите", "На съвременния литературен небосклон се е явила една ярка звезда", "Недоумение буди маниера на писане у толкова млад човек, а той е на КЛАСИК" и други.

С много вълнение Костадина Костова благодари за признанието с думите "Сбъднах една своя мечта и вече гледам на писането като призвание. Продължавам към следващата си творба, но кога и каква ще бъде не искам все още да споделям. Знам единствено, че отново ще си бъда най-големия критик."

Младата авторка лично бе поздравена от Председателя на Общински съвет – Смолян - Димитър Кацаров, с цветя и приветствени думи, а директорът на Регионална библиотека - Светлана Хаджиева, й подари фотоалбум на Община Смолян и сподели намерението в тазгодишните библиотечни награди "Читател на годината", романът "Трето царство" да бъде награда за победителите.