Богато разнообразие от цветя се предлага в цветарските магазини и по главната улица в Смолян, предаде репортер на "Фокус“. Навсякъде е пъстро и цветно, а мъжете още от днес се подготвят за утрешния празник – Международния ден на жената – 8 март. Освен по централната улица, продавачи на цветя има и пред някои институции в града, както и на възлови спирки.

Търговците са категорични, че голяма част от купувачите предпочитат цвете в саксия, отколкото откъснато цвете. Саксийните цветя може да се посадят в къщи или в градината и да радват много повече техните притежатели, посочиха цветари. Цените при тях са от 2 лв. до 12 лв. Теменужките се продават за по 2 лв. бройката, зюмбюлите са 4 лв., карамфилите – 5 лв., по-скъпи са цикламата, хризантемата и каланхоето, които се продават по 12 лв. за брой.

На пазара има и букети с различни цвета. Розата с опаковка се продава за 8 лв., лалетата са по 3,50 лв., герберите са по 5 лв., а хризантемите по 7 лв. Продават се и букети с по три и повече рози и хризантеми, които се търгуват на цени от 20 лв. нагоре, в зависимост от големината и броят цветя в него.

Според търговците от Смолян, няма съществена промяна в цените на цветята от миналогодишния 8 март и този. На определени цветя има разлика с около 0,50 лв., която не е съществена.

Нели ГЕРГЬОВСКА