Десетки смолянчани се стекоха в 101 Алпийски полк, за да почетат светите равноапостоли Константин и Елена на днешния християнски празник, предаде репортер на "Фокус“. Пред параклиса във военното формирование се изви опашка от вярващи, които запалиха свещ за здраве в храма. Гости на празника бяха областният управител Стефан Сабрутев, председателят на Общински съвет – Смолян, Ангел Безергянов, директорът на ОДМВР – Смолян ст. ком. Костадин Пачеджиев и други представители на различни институции в града.

Духовният водач на Смолянска духовна околия, епископ Висарион в съслужие със смолянски свещеници, отслужи водосвет за здраве и благоденствие. Той поръси със светена вода миряните и бойното знаме на полка. Епископът припомни, защо на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. "Свети Константин беше този, който забрани на тъмнината да пречи на светлината свободно да изпраща лъчите си на всички ония, които са били в мрака и смъртна сянка да бъдат огрени от светлината. Църквата увенчава светите Константин и Елена като равноапостоли затова, че с техните трудове не само са прекратени гоненията срещу църквата Христова, но чрез тях вярата Христова е започнала да се разпространява по цялата земя. Именно с техните трудови и особено с този на светата равноапостолна царица Елена били намерени неизказани съкровища. Кръста Господен, гроба Господен и всички тези свети места, които били свързани със земния живот на Господа и спасителя наш – Иисус Христос“, посочи още епископ Висарион.

Командирът на 101 Алпийски полк, подп. Стефан Димов поздрави присъстващите и им благодари, че са уважили празника на параклиса. Той припомни и как е построен храма. "Всичко започна през 2006 г., по идея на ген. Андрей Боцев, граждани на Смолян и личният състав на полка, които с доброволен труд започнахме от нулата. През 2007 г. през месец май дядо Николай лично освети храма и започна неговото изографисване отвътре. След толкова години, ние продължаваме традицията, всяка година на 21 май да отбелязваме празника и да даваме курбан“, каза още подп. Димов.

След тържествената част, беше раздаден благословен курбан за здраве.

Нели ГЕРГЬОВСКА