Смолянчани отбелязват по-скромно празникът на любовта Св. Валентин тази година, установи проверка на "Фокус“. Търговците споделят, че жителите на родопския град купуват символични подаръци за своите половинки, но го правят от сърце и с голямо желание.

Цветята са неизменно свързани с празника. В Смолян обаче повечето мъже, решили да зарадват любимата си с букет, купуват такъв от големите вериги магазини, където цените са доста по-ниски. Там една роза може да се намери на цена от 2 лв., докато в малките цветарски магазини, тя е между 6 и 10 лв., в зависимост от опаковката. Букет рози в търговските вериги се продава за 4,49 лв., а лалетата са по 5 лв. Пищните букети с повече украса и цветя в малките магазини достигат до 30, а понякога и 50 лв., ако са с повече стръкове цветя.  

Сред най-търсените подаръци в Смолян, според търговците, са плюшените мечета във всичките им вариации. Цените при тях са от 10 до 56 лв., в зависимост от големината на играчката. Търсени са и т. нар. любовни чаши, които са създадени специално за празника и имат различни послания и сърца. Цените им са изгодни от 7 до 10 лв. за брой.

Още от края на миналата седмица пък хората купуват и сладкиши за празника. Много търсени са тортите с форма на сърце, които са между 29 и 35 лв. За тези с по-скромни възможности се предлагат и десерти под форма отново на сърце, които се продават на цени от 3 до 6 лв. Търсени са и шоколадовите бонбони и най-вече тези в тематични опаковки за празника, които са на цени между 7 и 20 лв.

Заради двойния празник, се търси и виното. Цените му варират от 5 до 40 лв. за бутилка, в зависимост от марката и качеството на напитката.

Нели ГЕРГЬОВСКА