Смолян ще пести по 300 000 лв. годишно с ново и модерно осветление. Това стана ясно на пресконференция по проект "Рехабилитация и модернизация на системата за външно изкуствено осветление на град Смолян“, която се проведе днес в община Смолян, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян. Ще бъдат подменени 3044 осветителни тела със светлинен клас М6, С4, Р4-Р6, като това ще доведе до най-големи икономии на ел. енергия на улици в града, каза ръководителят на проекта и зам.-кмет на Смолян инж. Мариана Цекова. Това представлява над 70 % от осветлението в града. Инж. Цекова подчерта, че главните улици не са включени в проекта, а подмяната на осветителните тела ще бъде главно в по-малките странични улици в Смолян.

Програмен оператор на програмата е Министерство на енергетиката, а реализацията на проекта е финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство2014 – 2021 г "Работим заедно за по-зелена, по-конкурентна и по-приобщаваща Европа. Партньор по проекта е "Енок-Сентерет – Център за енергийна ефективност. Норвежката организация е с дългогодишна практика в области като отопление, охлаждане, автоматизация, околна среда, сгради, електро, енергиен мениджмънт и др. Компанията ще допринесе с обмяна на опит и добри практики в областта на енергийната ефективност и по-конкретно с добри практики и реализирани проекти относно външното изкуствено осветление, поясни инж. Цекова.

Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 784 066, 35 лв., а продължителността му е 27 месеца.

"Основната цел на проекта е подобряване условията на живот на населението на град Смолян чрез реконструкция и модернизиране на системата за външно изкуствено осветление на града. Специфичните цели на проекта са намаляване на потреблението на енергия – 1 342 863,26 kWh/ годишно, намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 1584,58 t/ годишно и спестяване на разходите за поддръжка на системата за външно изкуствено осветление с 300 172,57 лв. годишно“, обясни инж. Цекова.

Тя припомни, че на 12 септември в Министерството на енергетиката бе подписано споразумение към договора за безвъзмездна помощ относно промяна, поискана от Община Смолян през 2021 г. Промяната касае техническо решение за изпълнение на проекта и се изразява в подмяна на целите осветителни тела, а не само на светлоизточниците. Тя е обоснована от факта, че ще осигури над 30 % по-добри показатели за ефективност и нов 10-годишен договор експлоатационен цикъл. За одобряването на тази промяна са изготвени ново обследване за енергийна ефективност и нов инвестиционен проект, уточни ръководителят на проекта.

Инж. Цекова разясни и предвидените енергоспестяващи мерки. Предвижда се подмяна на съществуващите осветителни тела със съвременни светодиодни осветители - доставка и монтаж на натриеви лампи с високо налягане и на улични осветителни тела –LED. Другата мярка е въвеждане на система за управление и енергиен мониторинг на уличното осветление.

Предстоящите дейности по проекта са обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител на основната дейност по внедряване на мерки за енергийна ефективност в системата за външно изкуствено осветление на град Смолян. Възлагане на дейности по извършване на авторски и строителен надзор и др.

Нели ГЕРГЬОВСКА