С Почетен караул пред паметника на Христо Ботев на пл."Свобода" на Стария център в Смолян, тържествено бе отбелязан 2 юни и 146 години от гибелта на великият революционер и на загиналите за свободата и независимостта на България. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян.

Официални гости на тържеството бяха областният управител на Смолян Емил Хумчев, заместник областният управител Явор Руженов, председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов, секретарят на Община Смолян Момчил Николов, директори на държавни институции, общински съветници.

В програмата участваха военнослужещи от 101-ви алпийски полк, Общинският духов оркестър, ІІІ-ти ученически гвардейски отряд при ЕГ "Иван Вазов“-Смолян, хор при читалище "Христо Ботев-1871“-Смолян.

Слово за безсмъртния поет, публицист, журналист и революционер, произнесе инж. Милка Матушева, директор на Държавен архив-Смолян. В изпълнение на актьорът Румен Бечев, звучаха безсмъртните Ботеви стихове.

Много граждани, представители на политически партии, ''читалища и на бизнеса, бяха дошли пред паметника, за да поднесат венци и цветя пред паметника на Ботев и да се преклонят пред подвига на всички четници, знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата и независимостта на България. Тези герои ние винаги ще помним като неувяхващ пример за доблест и нравствена чистота, а Христо Ботев ни остави завети, които трябва да помним и да предаваме на бъдещите поколения.