Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов даде началото на проект за подмяна на канализационната мрежа от улица "Лисец“ до разклона на околовръстното шосе, предаде репортер на "Фокус". Кметът посочи, че този проект е бил заварен от новата администрация, но не е бил завършен. Вече е съгласуван, извадено е разрешение за строеж и е осигурено финансиране.

"Знаете, че Общината е силно ограничена откъм мерки за стимулиране на бизнеса. В случая ние ще направим една канализация която да стига до завода на немския инвеститор. Планира се той да се разширява. Там има и доста други свободни имоти. Надявам се да се настанят и други инвеститори“, каза Огнян Атанасов.

Кметът посочи, че Община Кюстендил може да помага на гражданите и на бизнеса с изграждането на инфраструктура, което и в момента се случва.

1 016 000 лева с ДДС е стойността на проекта. Срокът за изпълнението е 78 календарни дни. Местното ВиК дружество е помогнало за бързото съгласуване на необходимата документация. На място беше и управителят на дружеството "Кюстендилска вода“ инж. Марио Нешев.

Съществуващият участък по ул. “Македония“ се подменя, поради това че е амортизиран и с нарушена цялост. В участъкът предвиден за реконструкция до ул. "Лисец“ не се отвеждат отпадъчни водни количества- няма изградени сградни канализационни отклонения и заустени дъждоприемни шахти.

Предвижда се новата канализация да отвежда смесени отпадъчни води- основно битови и ограничено количество дъждовни води, поради ограничения капацитет на съществуващата канализация, в която зауства. От прилежащите имоти ще се отвеждат само битови отпадъчни води, а дъждовни водни количества единствено от дъждоприемни шахти.

Движението ще се ограничава само в участъците, в които се работи, не в целия обхват на обекта. От днес се въвежда временна организация на движението по ул. "Македония“. Ще бъде затворена в участъка от ул.“Лисец“ до ул. "Спартак“.

Утре ще бъде направена "Първа копка“ на дългоочаквания довеждащ водопровод за питейна вода в село Катрище. Следващата седмица ще пристигнат и материалите, закупени от Община Кюстендил, за подмяна на участък от водопровода в града, което да спомогне за нормалното водоподаване към квартал "Запад“. Водното дружество ще положи тръбите, със собствена работна ръка и техника.

"Мисля, че това е добрият модел за работа между Община Кюстендил и държавното дружество "Кюстендилска вода“, каза Огнян Атанасов.

От своя страна инж. Марио Нешев посочи, че проблеми има навсякъде. За Кюстендил има само една пречиствателна станция за питейна вода. "Имаме предварителни разговори с кметовете на Кюстендил и на Невестино. Идеята е да се изгради модулна пречиствателна станция, която да реши проблемите на част от хората в двете общини“, каза Марио Нешев.

Той допълни, че в последните 10 години има изоставане във ВиК сектора, но с помощта на общината и държавата, може да се навакса това изоставане.

"Мрежата в града е много стара. Когато ние отстраним една авария, в следващия слаб участък се появява нова авария. За съжаление броят на авариите зависи от цялостната реконструкция на мрежата. Има много обекти, предвидени за проектиране. Това е единственият път – да се проектира, да се осигурят необходимите строителни разрешения и книжа, да се кандидатства и да се осигури финансиране. Ние няма жалим усилия. Имаме много работа за вършене. Не е време за прехвърляне на отговорност, а за работа“, допълни Марио Нешев.

Кметът на Кюстендил допълни, че без европейско финансиране няма как да се оправи цялостно ВиК мрежата. Надеждата е самата Асоциация да се консолидира и да се получат средства от Европа.  

В момента за село Драговищица се очаква финансиране за ВиК сектора, предстои обявяването и на обществена поръчка за ремонт и подмяна на водопровода в село Соволяно.