Цялостно обновяване на инфраструктурата предстои в търновския квартал "Света гора“. То става възможно, след като МРРБ одобри окончателно проекта на Общината за подмяна на ВиК мрежите под няколко основни улици, уточняват за "Фокус“ от местната администрация. Кметът Даниел Панов подписа договора за финансиране в регионалното министерство, а инвестиционното намерение е с пълна техническа готовност и избрани изпълнители. На финал е съгласуването с Министерството на културата.

В кв. "Света гора“ ще бъдат сменени основните водопроводи и канализация под улиците "Сливница“, "Димитър Найденов“ и продължението на мрежата по ул. "Теодосий Търновски“ към обръщалото под студентските общежития. Нова ВиК мрежа ще бъде положена и под ул. "Ксилифорска“ в кв. "Асенов“. Решение, чакано повече от 20 години, намира още един проблем – канализацията под ул. "Опълченска“. Тя ще бъде подменена, заедно с помпена станция за отпадните води.

От Общината уверяват още, че след приключване на строителните работи по подземната инфраструктура, всички гореописани улици ще бъдат цялостно преасфалтирани и с обновени тротоари. Кога ще се случи това, няма информация. "Фокус“ припомня, че такова обещание бе направено и за бул. "България“, който също е с нова ВиК мрежа, но цялостно пресфалтиране още се чака.  

Вече е в ход и друг инфраструктурен проект за кв. "Света гора“ – основен ремонт на пътя между жп гарата и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“. Финансирането е със собствени средства, в момента се извършва разширяване на участъка от жп гарата до разклона за парк "Боруна“ и парк "Света гора“, както и обезопасяване на скалните маси. Отсечката с дължина от близо 2,5 км. ще бъде с нови бордюри и тротоари, както и цялостно преасфалтирана.