Служителите на "ВиК“-Видин засадиха червен бук, който живее близо 500 години, предаде репортер на "Фокус". Така те отбелязаха 22 март-Световния ден на водата и се включиха в инициативата "Засаждане за чисти води“ на "Български ВиК холдинг" ЕАД, обяви управителят на видинското дружество Илко Илиев. Той уточни, че днес в цялата страна работещите във "ВиК“ дружествата, ще засадят общо 3000 дръвчета, на терени и площи, предимно санитарно-хигиенни, помпени и пречиствателни станции.

Световният ден на водата се отбелязва от 1933 г. Оттогава до днес се провеждат множество инициативи във връзка с водата в световен мащаб, допълни Илиев. Той уточни, че днешното засаждане на 50 дръвчета е на територията на "Санитарно-охранителна зона 1“, на помпена станция "Видин-КОС“, която е един от двата водоизточника на град Видин. Това е и първата помпена станция изградена за водоснабдяване на град Видин, която е създадена в далечната 1936 г. по времето на един от най-успешните видинския кметове д-р Бърни Бончев. Тук е изграден първият шахтов кладенец, от който се е водоснабдил за първи път града.

Той допълни, че колегите от Държавно горско стопанство Берковица са предоставили посадъчния материал – 50 дръвчета. Избирахме от седем – осем дървесни вида и преценихме, заедно с техните специалисти, че най-подходящи за нашите географски и климатични условия е  американския червен дъб. Този дървесен вид произхожда от Северна Америка, то е много красиво дърво, което образува хубава корона, израства до височина 20-30 метра и много бързо расте и се развива. При оптимален срок червеният дъб живее до 500 години.

С днешната акция, ние работещите във "ВиК“ сектора, искаме да  покажем на бъдещите поколения, че всеки човек през живота си трябва да посади поне едно дърво. Поемаме ангажимент тази инициатива да се провежда всяка година и да се грижим за тях.

"Вода за мир“ е мотото на световната инициатива тази година, като целта е да се покаже ролята на водата в геополитическите конфликти. Водата трябва да бъде равно благо за всички ползватели. В тази връзка днес  "Български ВиК холдинг" ЕАД е подел инициативата да се засадят дръвчета на територията на всички 28 области в България, където има опериращи ВиК дружества. Дърветата са естествени филтри, които пречистват водата. Климатът много се променя и това води до сериозни засушавания в различни територии в цял свят.

Ирена Данаилова