Служители от ВиК-Монтана готвят протест срещу "парашутист“ от Видин назначен за управител, предаде репортер на "Фокус“. Те се готвят, ако не бъдат чути, и за ефективни стачни действия заради отстраняването на инж. Валери Иванов от поста управител на дружеството и назначаването на Радослав Георгиев, който според тях е човек извън системата и няма нужната експертиза.

Причината за тяхното негодувание е проведеното вчера в столицата извънредно Общо събрание на съдружниците на "Водоснабдяване и канализация“ - Монтана ООД, на което е освободен от длъжността дългогодишният управител инж.Валери Иванов и е назначен временно управляващ до провеждането на конкурс.

"Български ВиК холдинг“ ЕАД  притежава 51 % от дяловете на дружеството, останалите 49 % се държат от десет общини от област Монтана, като най-голям е дела-28% на община Монтана. На въпросното Общо събрание не е присъствал нито един от притежателите на 49-те процента дялов капитал. Но дори и да са били те не биха повлияли на решението, защото контролния пакет се държи от държавата, коментират юристи.

По казуса служители от ВиК -Монтана официално пред журналисти изразиха своята позиция и определиха назначението като политически акт.

Позицията на ВиК – Монтана:

"Ние, ръководният персонал на "ВиК“ ООД Монтана, синдикалните организации към "ВиК“ ООД Монтана и работниците и служителите на дружеството, сме готови за ефективни стачни действия.  Да замениш доказан експерт с 33 години трудов стаж в дружеството, преминал през всички нива от технически ръководител на район до управител, познаващ цялата водопроводна мрежа и съоръженията в областта и проблемите , свързани с тях, с човек, далеч от експертността на ВиК инженера, който няма представа от материята, с която работят В и К дружествата, непознаващ областта, нито ВиК мрежите и съоръженията, нямащ представа от отговорността, която носи пред обществото, защото предоставянето на ВиК услуги е важно за живота на гражданите от област Монтана, е необяснимо и безотговорно.

Държим да подчертаем, че няма друг експерт - ВиК инженер в областта, по - опитен и знаещ от инж. Валери Иванов и отговорно справящ се с възникналите бедствени и аварийни ситуации. Пример са събитията от изминалите почивни дни, когато с компетентната си и навременна  намеса, ръководството  предотврати спирането на водоподаването в много градове и села в областта, въпреки усложнената метрологична обстановка и липсата на електрическа енергия в много помпени станции.

Водата няма цв news pic 2
© фейсбук
Радослав Георгиев
ят и без цвят трябва да се управлява, защото е изключително важна за живота и здравето на хората. Такъв ръководител е инж. Валери Иванов, политически независим и отговорен към действията си.

Финансовото състояние на дружеството е стабилно и обслужва своевременно всички свои задължения към персонала, бюджета и търговските контрагенти.

Ние ценим работата си и знаем колко важна и отговорна е тя!

Отказваме да се предадем и заявяваме, че всички преминаваме към готовност за ефективни действия, заедно с колегите от всички ВиК дружества в страната, много от които имат същия проблем с политически назначения.“

Назначеният до обявяването на конкурс Радослав Георгиев е 35-годишен от Видин, завършил е право в УНСС и финанси в стопанската академия в Свищов. Основател и председател е на младежкото сдружение "Активно общество“ със седалище във Видин. В годините има собствен частен бизнес, участие в няколко фирми и в съдружие, с разнороден бизнес и активно е работил по европейски проекти, като представител на неправителствена организация, показва справка в официалните търговски регистри. Кандидат на последните местни избори за  общински съветник във Видин от листата на Коалиция “ПП-ДБ“.

Ирена ДАНАИЛОВА