Съдебни служители от Апелативна и Окръжна прокуратура - Пловдив изнесоха вчера открит урок пред ученици от 10 клас в паралелката "Съдебна администрация" в Националната търговската гимназия в Пловдив. Срещата се проведе по Образователната програма на Висшия съдебен съвет "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", съобщиха от държавното обвинение в града под тепетата. 

Румяна Христова, завеждащ служба "Архив" в Апелативна прокуратура - Пловдив и Спаска Димитрова, съдебен администратор в Окръжна прокуратура - Пловдив представиха професията на съдебния служител пред бъдещите си колеги. Те разказаха за работата на администрацията в прокуратурата, за структурирането на деловодствата, за обработката на документите в унифицираната информационна система, за начина на подаване и приемане на жалби, сигнали и предоставяне на информация на граждани и др. 

Учениците бяха запознати с етичния кодекс на съдебните служители. Нагледно беше показано как изглеждат официалните формуляри за входящи и изходящи писма, за издаване на удостоверения и др.

Десетокласниците се интересуваха как могат да започнат работа като съдебни служители. Румяна Христова и Спаска Димитрова обясниха, че това става задължително след участие в конкурс. По време на открития урок те дадоха и практически примери от своя дългогодишен опит.

За втора поредна година съдебни служители от прокуратурата изнасят открити уроци пред ученици от паралелка "Съдебна администрация" в Националната търговска гимназия в гр. Пловдив. Предстои гимназистите да посетят деловодствата на институцията, за да се запознаят на място с работата.

През 2023 г. Образователната програма на ВСС се провежда съвместно от Апелативна прокуратура - Пловдив, Окръжна прокуратура - Пловдив и Окръжен съд - Пловдив в няколко училища в града.