Служители на НОИ-Добрич са съпричастни към националния протест на своите колеги в цялата страна с искане за по-високо трудово възнаграждение, предаде репортер на "Фокус". От общо около 80 служители 26 излязоха на символичен протест за час пред сградата на Института в добруджанския град, като обслужването на клиенти не бе прекъсвано.

"Много трудно се работи, малко са коректните работодатели". Това каза пред журналисти Елена Георгиева, старши експерт по осигуряване. Работи в системата от 2007 г. като е започнала от най-ниското ниво, тогава на минимална заплата. Сега работи в най-трудния сектор, свързан с отпускането на пенсии. Служителката призна, че се работи при голям обем от работа, с много отговорности и стрес поради негативното отношение на гражданите, недоволни от размера на своите пенсии. 

"Работи се трудно с работодатели, почти всичко се изисква служебно, работата е страшно много, работим и след приключване на работното време. Всеки си разпределя времето както му е удобно. Някои идват сутрин рано, други остават вечер до късно. Когато охраната ни беше 24-часова, работехме и събота, и неделя, разбира се по желание, защото сроковете постоянно се скъсяват", допълни Елена Георгиева. 

По думите й, всеки един от служителите на структурата има право на достойно заплащане. Искането е за 30-процентно увеличение на заплатите със задна дата от началото на годината. Елена Георгиева отбеляза, че колегите й предвид ситуацията в държавата са наясно, че финансовите възможности са ограничени, но на фона на увеличенията в други структури, те считат, че и при тях това е наложително и справедливо. Последното увеличение на трудовите възнаграждения в структура е било през март 2021 г., каза Елена Георгиева. 

В НОИ-Добрич няма синдикална структура, но работещите там подкрепят солидарно националния протест. Бе заявена готовност недоволството да не приключи с днешния ден.

Жулиета НИКОЛОВА