Случаите на COVID-19 във Великотърновска област продължават да намаляват. За положителната тенденция съобщават от Регионалната здравна инспекция. От там уточняват за "Фокус“, че тя се наблюдава от около месец. Експертите припомнят и, че ваксинацията остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочно последици за здравето след коронавирус.

По данни на Единния информационен портал – COVID-19 в областта до момента са поставени общо 122 784 дози ваксини. Със завършен имунизационен цикъл са общо 54 098 лица или 26,69% от подлежащото на имунизация на и над 12 години население. С бустерна доза /реваксинация/ са 27 354 човека, от които с адаптирани иРНК ваксини – 2059.

За периода 22-28 ноември са ваксинирани 106 души, като в предходната седмица /15-21 ноември/ те са били 130.

Отворени остават временните имунизационни кабинети в РЗИ – Велико Търново,  в "СБАЛК – Велико Търново“, в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов“, в МБАЛ "Д-р Димитър Павлович“ - Свищов и в МБАЛ "Св. Иван Рилски“ - Горна Оряховица.

Безплатно изследване за COVID-19 чрез бързи антигенни тестове се извършва в РЗИ – Велико Търново, болницата в старата столица и във филиалите на Центъра за спешна медицинска помощ в Горна Оряховица, Свищов, Елена, Павликени, Полски Тръмбеш и Стражица.

Луиза ТРАНЧЕВА