Случай на заушка регистрираха здравните инспектори от Великотърновска област. От Регионалната здравна инспекция уточняват, че пациентът, диагностициран с епидемичен паротит /клиничното наименование на познатата сред обществеността заушка/, е от община Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Заболяването е засечено в периода 18-24 март, показва бюлетинът на РЗИ.

Това е първият случай на заушка за 2024-а, като пациентите с подобни заболявания са изключителна рядкост не само за областта, но и за региона.

Епидемичният паротит е остро инфекциозно заболяване, което засяга най-често слюнчените жлези. Характерен симптом е подуване в областта на шията до степен заличаване границата между лицето и гушата. Механизмът на предаване на заразата е въздушно-капков и е малко по-сложен от останалите инфекции с подобен начин на инфектиране. Поради факта, че се съдържа само в слюнката, вирусът се отделя под формата на капчици, които се образуват при говор, дишане и плач. Друг начин на предаване е контактно-битовият или индиректно чрез ослюнени предмети. Обикновено вирусът се предава в семейна среда, в детски градини, училища или на други места, в които лицата се намират в тесен контакт помежду си.

Проявява се през зимата и ранната пролет. То е детска инфекция при лица между 5 и 15 години.

Най-сигурният начин за превенция е ваксината срещу заушка, която е част от задължителния имунизационен календар у нас.

В периода 18-24 март здравните власти са установили и първи случай за годината на лаймска болест. Заболяването е открито в община Лясковец.

За отчетената седмица са регистрирани също шестима с варицела и четирима със скарлатина.