Сливенски зърнопроизводители протестират  заради безконтролния внос на украинско зърно у нас. В 11.00 часа когато те ще докарат част от земеделската си техника на пл. "Хаджи Димитър“, съобщи Георги Радев- заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Сдружение на земеделските производители "Хаджи Димитър“ Сливен. Протестното шествие ще тръгне от летище "Бършен“, по бул. "Ямболско шосе“, ще премине през града без да се затварят пътни участъци. Организатори са Националната асоциация на зърнопроизводителите и недоволство ще има и в редица други големи градове у нас. Земеделците предварително се извиняват за причиненото неудобство на своите съграждани, но смятат, че са длъжни да излязат на улицата, за да защитят своите искания и бизнес.

Настояванията на зърнопроизводителите са в няколко посоки. Те се обявяват против интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури. "Първоначалната идея е била да се осигури транзитен коридор до нуждаещите се страни от Третия свят, но в момента, след отменените мита, чуждата продукция остава и се търгува на българския пазар. Това потиска цените, превръщайки продукцията на българските зърнопроизводители в неконкурентоспособна и неатрактивна", поясни Радев. Според него, украинската продукция е по-евтина, а българските стопани са принудени да купуват консумативи и гориво на много по-високи от миналогодишните цени. Увеличил се е също размерът на рентите както и заплатите на работниците.

Според зърнопроизводителите, суровината от Украйна се третира със забранени препарати, а те са задължени да отговарят на строги изисквания за  използваните скъпоструващи пестициди и торове. В същото време украинската продукция влиза в страната ни без изследвания дали отговаря на европейските критерии. Към този момент украинското зърно в България не подлежи на никакъв фитосанитарен контрол, заяви  Георги Радев и представи и документ с резултати от изследвана проба на украинско зърно. Данните показват в пъти по лошото му качество спрямо българската пшеница.

Производителите настояват да се знае къде се съхранява украинското зърно и най-вече то да не бъде смесвано с българската продукция. Количествата слънчоглед, които влизат държавата ни също са в огромни размери и подбиват цените на родната продукция.

Според сливенските зърнопроизводители, ако сегашната ситуация се запази, не е изключено съвсем скоро част от фирмите в сектора да фалират.