Делегация от Сливен се завърна от побратимения унгарски град Печ. Там делегатите бяха на посещение по случай празника на града, съобщиха от общината. Сред тях бяха общинските съветници Веселина Тонева, която е и зам.-председател на местния парламент и председателят на Постоянната комисия по европейска интеграция, международно сътрудничество и партньорски инициативи - д-р Иван Данчев. Те бяха посрещнати от кмета на унгарския град – Атила Петерфи и заедно с неговия екип и жители на Печ се включиха в празничните чествания. В опознавателната среща фокус на разговорите бяха задълбочаване на отношенията в различни сфери между двете страни. Особено внимание бе обърнато на образованието и културния ученически обмен, както и оказване на подкрепа на даровити деца и хора на изкуството.

Гостите посетиха и местната библиотека, където се срещнаха с директора й Тамаш Мислер. В началото на месец май тази година Мислер, заедно с Тамаш Хорват – председател на комисията по култура към Общински съвет и на Културен център от Печ, бяха на посещение в  града под Сините камъни. Посрещнаха ги кметът Стефан Радев, председателят на местния парламент Димитър Митев и общински съветници. Тамаш Мислер и Тамаш Хорват  бяха и специални гости на тазгодишното издание на Националния фестивал на детската книга. Сливенската делегация посети военното гробище в Харкан, в което са погребани български военнослужещи в битките при Драва по време на Втората световна война. В памет на загиналите те поднесоха цветя на признателност. Има сведения, че сред намерилите вечен покой в Харкан, има и жители на Сливенския край.

Преди да отпътуват за България гостите благодариха за гостоприемството и топлото отношение и на свой ред отправиха покана към домакините да се присъединят към честванията за празника на Сливен – Димитровден.

Връзките между Сливен и Печ датират още от 1969 г. Договорът за сътрудничество е подновен през май, 2001 г., а в края на 2002 г., е приета Програма за съвместна работа за 2003 г. Заради богатото си културно-историческо наследство, Печ е обявен за град-музей и е под закрилата на ЮНЕСКО. Печ е сред основателите на Международната организация за съхраняване и опазване паметниците на културата АВЕК. През 2010 г. той е обявен за Европейска столица на културата.