Общинска администрация да проучи нуждите и са разработи система за предоставяне на GPS устройства на хора, страдащи от деменция. Такава да бъде в полза и на бургазлии със заболявания, водещи до проблеми с ориентацията и риск от изгубване. Това предлагат общински съветници, установи справка на Burgas24.bg.

"В контекста на нарастващата честота на случаите на деменция и други заболявания, които водят до проблеми с ориентацията и висок риск от изгубване на засегнатите лица, става все по-важно да се търсят ефективни решения, които да гарантират безопасността и благосъстоянието на тези лица, както и да предоставят необходимата подкрепа на техните семейства и грижещи се за тях лица“, пишат общинските съветници от ПП ДБ.

Предоставянето на GPS устройства на хора, страдащи от деменция или други заболявания, е значима стъпка към подобряването на тяхното качество им на живот. Чрез непрекъснато проследяване на местоположението на засегнатите лица, възможността те да се изгубят значително ще намали. Семействата и грижещите се за тях ще имат спокойствието, че могат бързо да намерят своите близки, засегнатите ще продължат да участват в общностни дейности с по-голяма степен на самостоятелност.

Устройствата трябва да извършват проследяване на местоположението с възможност за визуализация в реално време чрез мобилно приложение. Да имат SOS бутон за аварийни ситуации и да имат възможност за създаване  на "сигурна зона" с известия при напускане на определената зона. Бтерята им трябва да бъде с дълъг живот.