Седмица след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" и изливането на милиарди кубически метра вода, която повлича по пътя си различни отпадъци, включително и пестициди, възниква въпросът какви биха могли да бъдат последствията за Черно море. Украинските власти съобщават за петно от химически замърсители, образувало се вследствие на потопа в Херсонска област.

Има ли опасност замърсяванията да стигнат българското крайбрежие?

"Неизвестни количества водни обеми в резултат на взривяването на язовира са постъпили в одеския залив. Допреди ден те бяха затворени плътно в този залив, но в следващите два дни се очаква засилване на вятъра и промяна на циркулацията, като по всяка вероятност това петно ще започне да се движи, обаче притиснато силно към брега, на юг към Николаевка и може би към румънската граница", обясни пред БНТ доц. д-р Николай Вълчев от Института по океанология във Варна.

Институтът по океанология координира черноморския център за мониторниг и прогнози, който излъчва всекидневна прогноза, достъпна на този сайт. Тя ще бъде качвана и на страницата на Института във Facebook, посочи Вълчев.

РЗИ - Варна прави постоянни наблюдения на чистотата на водата.

"Последните ни проби са от 6 юни и няма отклонения. Ние изследваме водата от "Панорама" до "Бяла - Юг" и към момента няма промени в резултатите", каза д-р Веселина Божилова от РЗИ - Варна.

През летния сезон проби от водата се взимат два пъти месечно, а от зоните за къпане - три пъти седмично. Евентуално замърсяване ще се отрази на микробиологията, но РЗИ своевременно ще информира обществеността, увери Божилова.