Според пострадалите деца стрелецът е шестокласникът И., от богато семейство, живеел до гората над Италианския лицей. В полицията няма подаден сигнал за стрелбата по деца в столичния квартал Горна баня, за която "Фокус"съобщи по-рано. По тази причина извършителят не се издирва, въпреки че деца от квартала, сред които има и ранени от стрелбата, го познават добре, показа проверка днес.

Става въпрос за шестокласника И., който е бивш ученик от 53-то основно училище "Николай Хрелков" в столичния квартал Горна баня. Той бил изключен от училището преди време и преместен да учи в частно учебно заведение в същия квартал, предаде "24 часа".

Малко преди 18 часа на 23 май шестокласникът И. заедно с други свои връстници се появили в двора на 53-то училище, въоръжени с въздушен пистолет с пластмасови сачми. Докато другите шестокласници се целили само по дървета, храсти и предмети, И. открил стрелба по децата.

10 пълнителя са изстреляни по играещите деца. Някои от тях са уцелени по главата, врата и рамото. 

Не е ясно защо се стига до тази стрелба, но според децата те с нищо не са предизвикали въпросния И. Децата помолили да спрат да стрелят по тях, но нападателят продължил. Атаката продължила 20 минути. Днес в двора на училището все още можеха да се намерят множество изстреляни сачми.

Проверка показа, че още преди атаката в училището на 23 май шестокласниците са нападнали и друга група деца в района на военните блокове в Горна баня. По децата отново стрелял И. Според децата той е от богато семейство и живее в голяма къща до гората над Италианския лицей.

При атаката срещу децата до военните блокове момче е уцелено в кутрето на ръката и му потекла кръв. Според децата И. не за първи път тормози децата, но всеки път му се разминава.