Местността "Костницата“ в търновското Ново село ще бъде освежена и с ново LED осветление. Ангажимент за съдействие пое областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков, предаде кореспондент на "Фокус“.

Днес губернаторът и управителят на фирмата, която поддържа уличното осветление в община Велико Търново Цветан Зеленков, бяха на място в селото, за да се запознаят с проблемите, един от които беше липсата на осветление в парка. До визитата се стигна, след като кметът Христо Христов посети приемната на областния управител и представи пред него най-сериозните проблеми. След огледа управителят на дружеството пое ангажимент, че повредата ще бъде отстранена, а лампите ще бъдат подменени с LED-осветителни тела.

Ивайло Здравков разгледа местността "Костницата“, в която е и паметника на отец Матей Преображенски . Той се ангажира да съдейства за освежаване на стенописите в паметника, като се свърже с ръководството на Факултета по изобразително изкуство при Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“.

Другият ангажимент, който пое Ивайло Здравков се отнася до един от най-големите проблеми на Ново село. Кметът Христов му предаде резюме на проект за отводняване на дъждовни и подпочвени води и изграждане на скатови канавки. Проектът е от 2008 г., когато за реализацията му са били нужни 280 000 лв. До момента обаче управата на Ново село не е намерила финансиране.

Здравков се ангажира проектът и КСС-то да бъде актуализирани и да се търсят варианти за отпускане на нужните средства. По време на разговора стана ясно, че в Ново село има 17 чешми и около 40 обществени кладенци, което при порой създава проблем и пълни деретата. Освен това областният управител разпореди ремонт на една от чешмите, която в момента е в неизправност.

"Това е първият областен управител, който за двадесет години влиза в кабинета ми“, коментира кметът на Ново село Христо Христов. Той изказа удовлетворението си, че представител на държавата се ангажира с проблемите на малките населени места.