Има основание за обжалване на решението на Софийски градски съд, който постанови обезщетение в размер на 100 000 лв. на родителите, които подадоха сигнала за разменените бебета в столичната АГ "Шейново". Финалното решение обаче ще бъде взето в 14-дневен срок от ръководството на болницата. Това заяви  Вили Костадинова, адвокат на АГ болница "Шейново".

"След като се запознахме с решението на съда смятаме, че има основание за обжалване. Дали обаче ще се обжалва, финално това ще бъде решение на ръководството на болницата", подчерта пред обществената телевизия Костадинова.

Съдът постанови 60 000 лева обезщетение за майката и 40 000 лева за бащата на размененото бебе за претърпени неимуществени вреди.

Семейството настояваше да получи от болницата 300 000 лева. Отхвърлени са исковете на други роднини на бебето. Заради това семейството ще трябва да плати разноските - почти 14 хиляди лева.

"Съдът присъди три пъти по-ниска сума от тази, която първоначално заявиха ищците. Искам да подчертая, че поради този прекомерен иск не беше възможно да се проведат преговори за сключване на споразумение, точно поради тази амбиция за получаване на изключително високо обезщетение. Ищците са осъдени да платят разноските по делото, които болницата е направила, които са над 13 000 лева", каза адвокат Костадинова.

Защитникът на болницата съобщи, че са наложени административни наказания на някои от лекарите и че делото на другото семейство, пострадало при размяната на бебетата, още не е приключило.

"Първото заседание по делото беше отложено, второто заседание е в края на март. Там тепърва ще се събират доказателства. Преговорите станаха абсолютно невъзможни и по двете дела заради прекомерната амбиция за високо обезщетение", подчерта Вили Костадинова.

Тя е категорична, че от страна на болницата е имало воля и готовност да се водят преговори.

"Леко смущаващо в мотивите на съда е, че съдът приема, че жените, които са родили скоро са цитирам "на ръба на дееспособността". Не можем да приемем, че една жена е неадекватна, само защото е родила скоро. Искам да обърна внимание на още един важен факт. Той е, че майката е подписала документацията. В тези документи се вписва номер на бебето, ръст, пол и майката ги подписва. Това означава ли, че тя не носи отговорност за подписа си?"

Адвокат Костадинова обобщи, че има промени в болницата след този инцидент и те са с цел да се гарантира да не се получи подобна ситуация.