Във връзка със създалата се обстановка след обилните дъждове тази нощ, бе свикано заседание на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия. То се проведе под председателството на Светослав Скорчев, зам.-кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата на Община Видин. С негова заповед, след решение на кризисния щаб бе обявено частично бедствено положение за част от територията на най-голямото населено място в Общината, съобщиха от местната власт.

Към 22 ч. през изминалата нощ река Войнишка, която преминава през Дунавци, е излязла от коритото си в района на квартал "Видбол“ и е заляла дворове, приземни етажи на къщи и стопански постройки на около 60 имота.

ПО ТЕМАТА: Река Войнишка преля, евакуираха жители на град Дунавци

Екипи на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението са се отзовали на сигналите и тази сутрин е започнало отводняване.

Шест души са евакуирани и настанени в кметството на град Дунавци. В придошлите води са се издавили и много домашни животни. Създадена е организация за тяхното събиране и загробване през утрешния ден.

ПО ТЕМАТА: МВР след наводненията: Няма данни за бедстващи или застрашени хора

Информация за обстановката и за хода на аварийно-възстановителните дейности ще се докладва периодично на дежурния служител в Община Видин, а при необходимост ще се активира и Доброволното формирование към Общината.

Срокът за действие на частичното бедствено положение е до отпадане на обстоятелствата, но не повече от 7 дни.